Astăzi sărbătorim un Mare Sfânt: Vezi ce e bine să faci astăzi pentru împlinirea rugăciunilor

Facebook
Astăzi sărbătorim un Mare Sfânt:  Vezi ce e bine să faci astăzi pentru împlinirea rugăciunilor

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 21 martie și  a îmbrăţişat viaţa de sihastru încă din tinereţe.

Nu se cunoaşte cu exactitate locul naşterii Sfântului Iacob şi nici eparhia pe care a păstorit-o. Se ştie, însă, că a fost episcop în vremea împăratului bizantin Copronim (741-775 d.H.). În acea perioadă Biserica era tulburată de mișcarea iconoclastă, distrugerea icoanelor, declanșată de Leon al III-lea Isaurul (714-741), tatăl lui Copronim.

Susținerea de către împărat a acestei erezii a determinat prigonirea acelora care se împotriveau, iconodulii, păstrători ai dreptei credințe. Printre aceștia s-a aflat și Cuviosul Iacob, care ajuns episcop a fost arestat și supus la multe chinuri care i-au pricinuit moartea.

Rugăciunea către Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul

„Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Iacob, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Iacob, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Lumea lăsând şi prin înfrânare supunând cu adevărat trupul, ai urmat lui Hristos, Preafericite Părinte Iacob, de unde ai dobândit ungerea cea sfântă a arhieriei; şi acum te-ai mutat către Cetele nematerialnice, rugându-te pentru noi toţi, cei ce te lăudăm pe tine.”

Tot astăzi se face și pomenirea Sfântul Toma, patriarhul Constantinopolului.

Sfântul Toma, Patriarhul Constantinopolului (607 – 610) – A fost hirotonit diacon de Sfântul Ioan Pustnicul, patriarhul Constantinopolului (582-590). După moartea patriarhului Chiriac (595-606), Toma a fost ales în locul lui. A păstorit până în anul 610, când a trecut la Domnul.Vezi comentariile

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


Astăzi sărbătorim un Mare Sfânt: Vezi ce e bine să faci astăzi pentru împlinirea rugăciunilor | ROL.ro