8 februarie – Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat! VEZI AICI

Facebook
8 februarie – Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat! VEZI AICI

Sfântul Teodor Stratilat a trăit în secolele III și IV. În acea perioadă Împăratul Liciniu a ridicat prigoană împotriva creștinilor ucigând pe cei 40 de mucenici din Sevastia și pe alți mulți creștini care refuzau să se închine idolilor.

Auzind de un creștin pe nume Teodor prin care mulți păgâni se făceau creștini, a venit în cetatea Iracleea pentru a-i cere acestuia să jertfească idolilor. Liniciu i-a adus Sfântului Teodor mai multe statui de aur și argint ca să se închine lor. Însă, Sfântul i-a cerut statuile pentru a se închina lor mai întâi la el acasă, ca mai apoi să jertfească în fața tuturor.

Sfântul Teodor a distrus statuile și a împărțit aurul și argintul săracilor. În urma acestei fapte Sfântul a fost supus la chinuri iar apoi răstignit, trupul devenindu-i țintă pentru tinerii arcași. Atunci, Sfântul Teodor a strigat către Domnul și a zis:

”Doamne, ai zis mai înainte: Eu sunt cu tine, iar acum pentru ce m-ai lăsat? Vezi Doamne, că fiarele cele sălbatice m-au chinuit pentru Tine. Luminile ochilor mei sunt scoase, mi se rănește fața, mi se sfărâmă dinții, iar oasele pe cruce mi se frâng. Pomenește-mă, Doamne, pe mine, cela ce rabd cruce pentru Tine, fier, foc și piroane; de acum, primește duhul meu, ca să mă duc din viața aceasta”.

Zicând acestea Sfântul a tăcut. Împăratul Liciniu crezând că a murit l-a lăsat pe cruce. În timpul nopții îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce și l-a făcut sănătos. În urma acestei minuni mulți păgâni s-au creștinat. Văzând această minune împăratul a poruncit să i se taie capul, și așa Sfântul Teodor și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

 

Troparul Sfântului Teodor Stratilat:

Cu numirea oștirii celei adevărate, purtătorule de chinuri al cerescului Împărat, voievod prea bun te-ai făcut, Teodore. Căci cu armele credinței te-ai oștit întelepțește și ai biruit cetele dracilor și purtător de biruință viteaz te-ai arătat. Pentru aceasta, pe tine cu credință pururea te fericim.
Vezi comentariile
loading...
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


8 februarie – Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat! VEZI AICI | ROL.ro