27 octombrie - Sfântul DIMITRIE cel NOU. Ce să NU faci în această zi!

Facebook
27 octombrie - Sfântul DIMITRIE cel NOU. Ce să NU faci în această zi!

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în data de 27 octombrie pe Sfântul Dumitru cel Nou sau Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor.

Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, fiind și ziua în care se organizează pelerinajul cel mai vestit din Capitala României.

Cuviosul Dimitrie cel Nou s-a născut în satul Basarabov, așezat pe râul Lom, în apropiere de orașul bulgăresc Ruse. Provenit dintr-o familie săracă, sfântul Dumitru și-a dedicat viața Domnului nostru Iisus Hristos. Îngrijea adeseori de cei săraci și împărțea hrana cu aceștia.

A îmbrățișat viața monahală și s-a așezat într-o peșteră, săpată în stâncă, pe malul râului Lom. Acolo s-a dedicat postului și rugăciunii, depărtându-se de îndulcirile acestei lumi până la sfârșitul vieții.

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou se află la Catedrala Patriarhală din București.

 

Ce să nu faci de Sfântul Dumitru Nou

În această zi, trebuie să-ți păstrezi sufletul curat, să nu minți, să nu bârfești. Totodată, este bine să ajuți pe cineva aflat la nevoie. Pentru cei mai râvnitori, în această zi nu se fac treburi în gospodărie, nu se spală și nu se coase.

 

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni, laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii. Și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvște-ne pe noi din toate nevoile ca sa cântăm ție. Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Fiind inălțat Sfântule Dimitrie în văzduhurile cerești, privește către cei ce-l roagă pe dânsul și, cu bunătate părintească, tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Putere cerească umbrind sfintele tale moaște, sfinte părinte, ca dintr-un soare slobozește razele darurilor tuturor celor ce se ating de ele, și pe toți de boli tămăduind cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Vezi comentariile
loading...
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)


27 octombrie - Sfântul DIMITRIE cel NOU. Ce să NU faci în această zi! | ROL.ro